Administratorem Pana/Pani danych osobowych:

jest Bogusław Mamiński „SPORTING”, z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej pod adresem: Promenada Gwiazd 6, 72-500 Międzyzdroje (NIP: 8551010145; REGON: 810669294), oraz siedzibą w Warszawie przy ul. Myśliwieckiej 9 pokój 115 W sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych można się skontaktować pod adresem: mailto:biuro@biegnijwarszawo.pl. Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej pod adresem: https://www.biegnijwarszawo.pl/biegnij-warszawo/polityka-prywatnosci/

Dokonując rejestracji, użytkownik powinien wyrazić zgodę na umieszczenie swoich danych osobowych w bazie Administratora oraz na ich przetwarzanie dla celów realizacji umowy (wyrażenie zgody odbywa się poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola w trakcie rejestracji). Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne, jednak brak zgody na ich przetwarzanie uniemożliwia wzięcie udziału w imprezie.

Administrator każdorazowo określa dane, które są niezbędne do świadczenia usług drogą elektroniczną. Administrator może przetwarzać następujące dane osobowe, których katalog może ulegać zmianie w zależności od rodzaju świadczonych usług: nazwisko i imiona; adres zamieszkania lub pobytu; adres do korespondencji; adres poczty elektronicznej; numer telefonu stacjonarnego lub komórkowego; płeć; data urodzenia.

Odbiorcy danych

Twoje dane osobowe mogą być udostępnione naszym partnerom biznesowym, tj. firmom, z którymi współpracujemy, m.in.: przedstawiając, opisując i łącząc ich produkty lub usługi.

Ponadto Twoje dane mogą być przekazywane naszym podwykonawcom (podmiotom przetwarzającym) np. firmom księgowym, prawniczym, dostawcom usług, agencjom marketingowym, podmiotom przetwarzającym dane w celu windykacji należności, firmom wysyłkowym, przy czym takie podmioty przetwarzają dane na podstawie stosownej umowy z Administratorem.

Cel przetwarzania danych oraz podstawa prawna

Twoje dane mogą być przetwarzane:

  1. Na potrzeby zawarcia i wykonania umowy (uczestnictwa w biegu) oraz świadczenia usług zgodnie z umową: organizacji biegu, publikacji danych na listach startowych oraz listach z wynikami, obsługi systemu płatności, przekazywania informacji organizacyjnych o biegu oraz imprezach towarzyszących, administracji zgłoszeń osób zapisanych oraz kontaktu z uczestnikami, rozpatrywanie skarg i reklamacji (podstawa przetwarzania: niezbędność przetwarzania danych do zawarcia i wykonywania umowy, a w niektórych przypadkach także uzasadniony interes administratora).
  2. Dla celów marketingowych Administratora (podstawa prawna: udzielona zgoda, a w niektórych przypadkach także uzasadniony interes administratora; prowadzenie działań marketingowych własnych produktów i usług z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej, ze względu na inne obowiązujące przepisy, w szczególności Prawo telekomunikacyjne i Ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną, odbywa się jedynie na podstawie posiadanych zgód).
  3. Dla celów marketingowych, w tym celów analitycznych osób trzecich, w tym partnerów Administratora (podstawa prawna: udzielona zgoda; w razie nieudzielenia zgody dane osobowe nie są przetwarzane w tym celu).
  4. W celach archiwalnych (dowodowych) prawnej potrzeby wykazania faktów (podstawa prawna: niezbędność przetwarzania do realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora).
  5. Ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami (podstawa prawna: niezbędność przetwarzania do realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora).

Okres przechowywania danych

Niezależnie od podstawy przetwarzania, zgodnie z którą przetwarzamy Twoje dane osobowe, będziemy przechowywać je do momentu przedawnienia roszczeń z tytułu umowy lub do momentu wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów prawa, w szczególności obowiązku przechowywania dokumentów księgowych dotyczących umowy. Tam, gdzie przetwarzamy dane osobowe w oparciu o usprawiedliwiony interes Administratora, dane osobowe nie będą przetwarzane dla określonego celu, jeżeli zgłosisz sprzeciw wobec takiego przetwarzania.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania. Jeśli podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes Administratora, możesz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. W szczególności przysługuje Ci prawo sprzeciwu wobec przetwarzania na potrzeby marketingu bezpośredniego.

W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo cofnięcia zgody. Cofnięcie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych.

Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych) zajmującego się ochroną danych osobowych, gdy uznasz, iż przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy RODO.

Środki organizacyjne podjęte celem zabezpieczenia danych osobowych

Każda osoba mająca dostęp do danych została zapoznana z zasadami bezpiecznego przetwarzania danych wynikającymi z niniejszej Polityki oraz Instrukcji Zarządzania.

Prowadzone są wstępne oraz okresowe szkolenia dla osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych.

Dostęp do komputerów, na których są przetwarzane dane osobowe, posiadają tylko osoby upoważnione.

Dostęp do przetwarzanych danych osobowych posiadają wyłącznie osoby, którym wydano imienne upoważnienia do ich przetwarzania we właściwym zakresie.

Osoby mające dostęp do danych osobowych zobowiązane są, na mocy niniejszej Polityki, do zachowania danych osobowych oraz informacji o sposobach ich zabezpieczenia w tajemnicy.

Zobowiązanie do zachowania w tajemnicy danych osobowych oraz sposobów ich zabezpieczenia odbywa się także za pośrednictwem odbieranych pisemnych oświadczeń, pochodzących od osób dopuszczonych do przetwarzania danych osobowych.

Prowadzona jest ewidencja osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych.

NFORMACJA NA TEMAT PRAWA OTRZYMYWANIA KOPII DANYCH OSOBOWYCH

Szanowni Państwo, celem zapewnienia Państwu pełnej informacji na temat prawa do otrzymania kopii danych osobowych jakie Państwa dotyczą poniżej przedstawiono zasady realizacji wniosku jaki są Państwo uprawnieni złożyć:  

  1. Każda osoba fizyczna (dalej „Wnioskujący„) ma prawo zwrócić się do Organizatora  Bogusław Mamiński „SPORTING”, z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej pod adresem: Promenada Gwiazd 6, 72-500 Międzyzdroje (NIP: 8551010145; REGON: 810669294), oraz siedzibą w Warszawie przy ul. Myśliwieckiej 9 pokój 115 (zwany dalej „Administratorem„) z wnioskiem o potwierdzenie, że Administrator przetwarza dotyczące jej dane osobowe, a także o realizację prawa dostępu do danych osobowych jakie jej dotyczą. Wniosek należy złożyć w formie pisemnej na adres Warszawa 00-459 ul Myśliwiecka 9 pokój 115 lub wiadomości elektronicznej na adres mailto:biuro@biegnijwarszawo.pl. W razie braku przetwarzania przez Administrator danych osobowych Wnioskującego (poza faktem przetwarzania w/w danych na potrzeby samego wniosku) wniosek nie zostanie zrealizowany, a dane Wnioskującego zostaną niezwłocznie usunięte.
  2. Administrator niezwłocznie po otrzymaniu wniosku informuje o tym fakcie Wnioskującego oraz zamieszcza informację na temat wniosku w prowadzonej przez siebie ewidencji.
  3. Administrator zastrzega sobie prawo do weryfikacji tożsamości Wnioskującego w podany na niniejszej stronie internetowej sposób. Brak skutecznego zweryfikowania tożsamości Wnioskującego z powodów, za których powstanie Wnioskujący ponosi odpowiedzialność oznacza brak realizowania przez Administrator złożonego wniosku o czym Wnioskujący zostanie poinformowany w sposób niezwłoczny.
  4. Wniosek rozpatrywany jest w wyznaczonej do tego celu komórce merytorycznej Administrator bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w terminie 7 dni, licząc od dnia otrzymania wniosku przez Administrator. Sposób postępowania ze złożonym wnioskiem konsultowany jest z Inspektorem Ochrony Danych jaki został powołany przez Spółkę, a w razie jego braku z działającym w ramach Administrator koordynatorem ds. ochrony danych osobowych.
  5. Administrator przekazuje Wnioskującemu odpowiedź na Wniosek w terminie najpóźniej trzech (3) tygodni licząc od dnia jego otrzymania. W przypadkach obiektywnie skomplikowanych (tj. wymagających po stronie Administrator dużego nakładu pracy) powyższy termin ulega przedłużeniu do dwóch (2) miesięcy o czym Wnioskujący jest niezwłocznie informowany. Jednocześnie Administrator dochowa wszelkich starań aby termin nie ulegał w/w wydłużeniu.
  6. W ramach realizacji prawa dostępu do danych wnioskującemu wskazuje się jego dane, w zakresie o jaki wniósł w żądaniu. Zakres informacji obejmuje:
    – cel przetwarzania,
    – kategorie danych osobowych podlegające przetwarzaniu,
    – odbiorcy lub kategorie odbiorców, którym dane osobowe zostały lub  zostaną ujawnione, w szczególności o odbiorcach w państwach trzecich lub organizacjach międzynarodowych,
    – planowany okres przechowywania danych osobowych, a jeżeli nie jest to możliwe, sposób obliczania tego okresu,
    – jeżeli dane osobowe nie zostały zebrane od osoby, której dotyczą – wszelkich dostępnych informacji o ich źródle,
    – zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu, oraz istotnych informacjach  o zasadach ich podejmowania, a także o znaczeniu i przewidywanych konsekwencjach takiego przetwarzania dla osoby, której dane dotyczą.
    – prawo do żądania od Administratora sprostowania, usunięcia lub  ograniczenia przetwarzania danych osobowych oraz do wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania (w razie gdy takie prawo przysługuje),
    – prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  1. Do odpowiedzi udzielanej Wnioskującemu załącza się kopię dotyczących go danych osobowych w powszechnie znanych i dostępnych formatach nadających się do odczytu maszynowego.
  2. W sprawach nieuregulowanych regulaminem zastosowanie mają postanowienia Kodeksu cywilnego i odpowiednich ustaw prawa polskiego, a także prawa Unii Europejskiej, w szczególności RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE)